Dé hybride warmtepomp bestaat niet

Waarom maatwerk belangrijk is voor uw energiebesparing

Met de gasprijzen door het dak is de vraag naar hybride warmtepompen groter dan ooit. Aanbieders genoeg, maar niet elke hybride warmtepomp biedt u hetzelfde. Voor u het weet bespaart u maar een beetje gas, maar betaalt u véél meer elektriciteit. Een goede installateur voorkomt dat u kiest voor een warmtepomp die niet past bij uw huis!

Eerst het goede nieuws: met een warmtepomp kunt u tussen de 60 en 80% van uw gasverbruik besparen. Wat een hoop mensen zich niet realiseren: de elektriciteitsrekening gaat tegelijkertijd omhoog (die warmtepomp werkt op elektra!). En zo gebeurt het dat sommige mensen met een hógere totale energierekening komen te zitten dan voordat ze een warmtepomp aanschaften.

Uw warmtepomp is onderdeel van een systeem

Een warmtepomp staat nooit op zichzelf. Een hybride warmtepomp werkt samen met de HR-ketel om het huis van warmte en warm tapwater te voorzien. De warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht en geeft die af aan de warmtepompinstallatie, waardoor de ketel minder gas hoeft te stoken. Het is dus belangrijk dat de warmtepomp aansluit bij de bestaande systemen van uw huis.

Soms betekent het ook dat bestaande systemen vervangen of aangepast moeten worden. Zo werkt een warmtepomp goed samen met vloerverwarming. Maar verwarmt u tot nu toe met radiatoren, dan is het waarschijnlijk nodig om over te stappen op radiatoren voor lage temperaturen.

Een goede installateur kijkt met u mee. Is een hybride warmtepomp wel verstandig? Mogelijk is er éérst een goede isolatie van de woning nodig, zodat een warmtepomp niet onnodig hoeft te draaien. Maar ook: soms is het slimmer en rendabeler om helemáál van het gas af te gaan.

Daarvoor moet uw huis wel voldoen aan de voorwaarden voor zo’n ingreep. Goede isolatie en voldoende ruimte voor het plaatsen van een flink boilervat springen daarbij het eerst in het oog. Hybride is juist slimmer als de hr-ketel nog niet zo oud is. Het is onnodig om een goede ketel bij het grofvuil te zetten!

Een goede installateur kijkt dus naar u, uw huis en de bestaande installaties. Op basis van al die factoren krijgt u advies over wat de beste oplossing zal zijn die u niet beperkt in uw comfort.

Wanneer schakelt de warmtepomp in of uit: het bivalent punt

Uit bovenstaande blijkt wel dat één hybride warmtepomp voor allen een grote illusie is. Belangrijk is het begrip van het bivalent punt. Kort uitgelegd is dit het punt waarop de warmtepomp uitschakelt (en dus stopt met elektriciteit verbruiken) en de verwarming overlaat aan de hr-ketel (en dus overschakelt op gasverbruik). Dit punt moet financieel zo gunstig mogelijk in geprogrammeerd worden en ligt voor ieder huishouden ergens anders. Het optimale punt is namelijk afhankelijk van uw gas- en elektraprijs!

Maar dat bivalent punt wordt door nog iets beïnvloed: de temperatuur waarbij uw warmtepomp nog kan functioneren. Omdat een warmtepomp warmte aan de buitenlucht onttrekt, werkt deze bij veel warmtepompen tot ongeveer 4 à 5 °C. Lager dan dit laat de warmtepomp bevriezen (want hij haalt de warmte weg uit de omringende lucht) en heeft dus geen zin.

Maarrrr… een warmtepompsysteem met extra pomp en buffervat werkt tot -5 °C!

Hoe kan dat?

Het buffervat is een tijdelijke opslag van de warmte waardoor de warmteafgifte naar de ketel gelijkmatiger plaatsvindt. Dit zorgt voor extra rendement in het systeem – ook omdat u de afgifte in huis met bijvoorbeeld radiatorknoppen of thermostaat beter kunt regelen. Maar het buffervat werkt ook als ontdooisysteem voor de warmtepomp. Die kan daardoor langer goed functioneren en heeft minder starts en stops. En zeg nou zelf, wanneer is uw warmtebehoefte het grootst en kunt u het meest besparen op gas? Bij 5 of bij -5 °C?

Zo kan een goedkope warmtepomp zomaar duurkoop blijken te zijn.

Wat beïnvloedt onze offerteprijs voor uw hybride warmtepomp nog meer

Natuurlijk kost een warmtepomp met groter vermogen meer. Met een groter huis heeft u dus een duurdere warmtepomp nodig. Daar kijkt u vast niet van op. Er zijn nog enkele andere zaken die in een goede offerte thuishoren en die u dus ook in de offertes van Next Generation Woning terugvindt.

Next Generation Woning verduurzaamt woningen met Nefit Bosch warmtepompen. Dat is niet toevallig. Nefit Bosch is een groot bedrijf dat al lang bestaat en over veel kennis en kunde beschikt. Zij geven keus uit maar liefst 56 warmtepompsystemen, zodat u niet met een one-size-fits-nobody komt te zitten. Wist u trouwens dat Nefit Bosch volgens de consumentenbond de stilste en de best presterende warmtepompen hebben?

Daarnaast beschikt Nefit Bosch over een goede serviceafdeling. Wel zo fijn dat als de warmtepomp onverhoopt problemen heeft, u niet alleen bij ons, maar ook bij hén terecht kunt. Daarvoor is het wel van belang dat uw installatie goed is ingeregeld en nageregeld. Dat laatste is verplicht, maar wordt lang niet door elke installateur ook werkelijk uitgevoerd (!).

Wij leggen uw installatie aan, Nefit Bosch controleert en doet de inbedrijfsstelling. De hybrideregelaar bepaalt uw optimale bivalente punt, zodat uw installatie ook écht zo zuinig mogelijk functioneert. Met die inregeling krijgt u ook drie jaar extra garantie bovenop de standaard twee jaar. De naregeling zorgt tot slot dat temperaturen per zone goed staan ingesteld en de warmteverdelers goed werken.

Dan nog even over terugverdientijd

“Wat is de terugverdientijd?” is één van de meest gesteldevragen. Voor een antwoord is een flinke berekening nodig. De terugverdientijd is niet alleen afhankelijk van uw huis en uw verbruik, maar ook van de contractprijzen van uw energie.

Logisch dus dat de terugverdientijd nu extreem veel korter is dan eerst: de gasprijs is immers enorm gestegen! Overstappen op een (hybride) warmtepomp loont dus. Maar wij willen ook nuchter zijn. Niemand weet hoe de energieprijzen zich zullen ontwikkelen. Het is best mogelijk dat er ingrepen vanuit de overheid komen om energie weer betaalbaarder te maken, en dan is uw terugverdientijd weer langer.

Staar u dus niet blind op uw terugverdientijd. Wij berekenen graag wat u kunt besparen op uw energieverbruik, zodat u een reëel idee heeft wat dat in uw portemonnee scheelt, nu of in de toekomst. Voor een uitgebreid advies, vraagt u bij ons een warmteberekening aan.

Next Generation Woning helpt u met heldere adviezen. Elk huis is anders, elk gezin is anders, elk energieverbruik is anders. Wat bij de één werkt, kan bij de ander onplezierig uitpakken. Daarom werken wij uitsluitend met oplossingen op maat.

Next Generation Woning is door Nefit Bosch uitgeroepen tot Premium Partner – de kwalificatie voor de beste installateurs. Zo weet u zeker dat de installatie van uw warmtepomp goed wordt uitgevoerd. En met de inbedrijfsstelling door Nefit Bosch zelf ontvangt u drie extra jaren garantie op uw warmtepomp

Ook toe aan energiebesparing? Neem dan gerust contact met ons op.