Een moeilijk dakvlak en toch zonnepanelen

Image

Het huis van Paul en Renée heeft een veel te steil dak voor zonnepanelen. Ze vragen soms een offerte op, maar een oplossing om een installatie echt rendabel te maken is er niet. Tot Jan Otter van Next Generation Woning een markant advies geeft.

Al 27 jaar wonen Paul Macco en Renée Weder in Almere-Haven. Het groen, de ruimte en de rust beviel zo goed dat ze nooit meer verhuisden. Niets meer te wensen? Ja, toch. “We wilden wat goeds doen voor het milieu, ons kleine steentje bijdragen.” Maar het aparte dakvlak van de geliefde woning maakte dat een onmogelijke opgave.

Al jaren eerder keken Paul en Renée naar zonnepanelen, maar steeds kregen ze te horen dat het bij hen niet kon. Het dak was te steil en daardoor het rendement te laag. Dus bleef het bij de gekochte winddelen en de aanschaf van LED-lampen.

Vreemd advies

Tot Paul een aanbeveling kreeg van een kennis: praat eens met Jan Otter van CGE. “Ik kende Jan al van de raadsvergaderingen in de gemeenteraad.” Een persoonlijk adviesgesprek volgde. Maar Paul trok wel even zijn wenkbrauwen op bij dat advies.

Otter adviseerde namelijk om zonnepanelen op de achterkant van het dak te leggen. Maar dat kon toch niet? “Het dak ligt op het noordwesten,” legt Paul uit. Jan hield vol. Doordat het dak bijna plat is en de zon een groot deel van de dag óver het huis schijnt, is er voldoende zon en een prima invalshoek. Samen met heatpipes op de steile dakhelling zouden Paul en Renée hun gasverbruik met zeker zo’n 40% kunnen terugbrengen en hun eigen elektriciteit opwekken.

Paul kan er wel om lachen. “Ik heb hier buurmannen aan de deur gehad toen de panelen net gelegd waren, zo van ‘Wat heb je nou gedaan?’, maar het klopte echt.” De heatpipes werden gekoppeld aan de boiler voor warm douchewater. De overbodige warmte wordt gebruikt om het verwarmingswater vast voor te verwarmen. “De ketel was namelijk net nieuw,” legt Jan Otter uit, “zonde om te vervangen. Als ze die later vervangen door een elektrische ketel of warmtepomp, zijn ze helemaal gasloos.”

Van gas naar inductie

Nu een maand later zijn Paul en Renée heel tevreden. De zonnepanelen vangen goed zon. Om goed gebruik te maken van de opgewekte elektriciteit zijn ze overgestapt van koken op gas naar inductie. “Het koken is even wennen,” zegt Renée eerlijk. “En ik heb het idee dat het iets warmer is op zolder met die apparaten daar.”

In de toekomst willen Paul en Renée nog naar hun energieverbruik kijken. Hun oude vriezer hebben ze zojuist vervangen door een zuiniger exemplaar. De koelkast zal volgen.

Persoonlijk gesprek

Op de vraag of ze nog advies voor anderen hebben, antwoorden Paul en Renée meteen: ‘Als leek is het lastig de materie rond zonne-energie te doorgronden, daarom is ons advies : zoek een betrouwbaar adviseur.

Paul merkt op dat er zoveel duurzame materialen en oplossingen zijn, dat je vaak “appels met peren aan het vergelijken bent.” Dan is het belangrijk dat je een écht goed advies krijgt van een kundig persoon.

Jan Otter voegt daar nog aan toe: “Een dak kan iedereen zien op Google Maps, maar wat er ónder een dak gebeurt, daar kom je alleen achter in een persoonlijk gesprek.”

Ook toe aan een persoonlijk gesprek over het verduurzamen van uw woning? Vraag een gratis gesprek aan via contact.