Besparen op besparen

 

 

 

Besparen op besparen – met de beste tip voor wie nu zonnepanelen koopt

Het leuke aan de beurzen en open dagen in het lenteseizoen is dat we volop kunnen praten met onze klanten en leren wat belangrijk is voor hen. Het valt ons op dat duurzaamheid op steeds meer aandacht mag rekenen. Vroeger – ja, zo oud ben ik wel – was duurzaamheid alleen belangrijk voor een klein deel van Nederland. Andere mensen lieten het onderwerp liever ‘links’ liggen. Iets voor later. Misschien.

Zelf heb ik een half trauma opgelopen in de jaren zeventig dankzij het wereldberoemde brandende wereldbolletje in de vorm van een kaars. Als ik mijn ogen sluit, staat hij zo weer op mijn netvlies. Kent u hem nog? De overheidscampagne die ons waarschuwde dat ergens rond het jaar 2000 alle fossiele brandstoffen op zouden zijn?

(Nou ja, de exacte datum weet ik niet meer, wie het wel weet mag mij mailen!)

Anno 2018 stoken en verkwisten we er met ons allen nog rustig op los. En zelf doe ik hier even hard aan mee. Duurzaamheid kreeg pas een flinke boost toen energiebesparing vooral in de portemonnee verschil ging maken. De rendementsberekeningen voor zonnepanelen en zonneboilers vliegen ons dan ook om de oren.

Dat is natuurlijk mooi, vooral omdat het milieu hier ook baat bij heeft. Maar het echte besparen begint bij onszelf – bij ons gedrag, hoe wij met energie omgaan en wat we aan energieverbruikers aanschaffen.

Zelf kom ik bij veel mensen over de vloer. Als dit voor zonnepanelen is, dan vraag ik als eerste wat het jaarverbruik aan energie is. Want het jaarverbruik gecombineerd met het dakoppervlak en de dak oriëntatie bepaalt voor een groot deel de ‘tailor-made’ aanbieding van een CGE zonne-energiesysteem. Tijdens zo’n schouw kom ik nog vaak oude peertjes tegen in de lampfittingen.

Ik rekende eens voor een klant uit dat als hij zou overstappen op ledverlichting dat zomaar 450 kWh of meer zou besparen. Per jaar! Dat is omgerekend meer dan 90 euro!

Nog belangrijker: dat staat gelijk aan twee zonnepanelen van 270 Wp. Twee zonnepanelen minder nodig op het dak! En dus fors minder investering nodig voor uw totale zonne-energiesysteem. Besparen op uw bespaarsysteem. Dat is nog eens gunstig voor portemonnee en milieu.

Ons gedrag als consument is belangrijk. Wist u al van onderstaande nieuwe regelgeving? Nederland gaat stoppen met aardgas. In 2050 willen wij met z’n allen helemaal over zijn op duurzame energie.  Laat dat een stok achter de deur zijn voor u en mij. Vervang dat peertje vandaag nog.

Gelezen op nu.nl

Nederlander weet niet dat CO2-uitstoot thuis na 2050 verboden is

Op dit moment weten 86% procent van de Nederlanders niet dat het verwarmen van huizen en gebouwen tegen 2050 geen CO2-uitstoot meer mag veroorzaken en dat er dus niet meer op gas mag worden gestookt. 

Dat blijkt uit een enquête van het HIER Klimaatbureau. Op dit moment heeft nog 95 procent van de woningen verwarming en warm water op aardgas.

De overheid wil dat in 2050 alle energie volledig duurzaam is. Bijna de helft van de ondervraagden is het er wel mee eens dat Nederland moet stoppen met het gebruik van aardgas, vanwege het klimaatprobleem en omdat het Nederlandse gas opraakt.

Maar tegenstanders (42 procent) spreken juist van ‘weer zo’n linkse hype’.

Te duur

Warmtenetten, elektrische warmtepompen of warmte-koude-opslag gelden als alternatieven voor de gasgestookte cv-ketel. Ruim een derde van de ondervraagden ziet ertegenop om die te installeren, vooral omdat ze denken dat het heel duur is.

De enquête betrof een representatieve steekproef onder 3177 mensen.