De thuisaccu: geniet meer van uw zonne-energie

Het tij lijkt te keren rond accu’s voor energieopslag in woningen. Eerder werkte het algemene energienet als de “opslag” voor eigenaren van zonnepanelen dankzij de salderingsregeling. Inmiddels hebben energiemaatschappijen de “zonnepanelentaks” ingevoerd om de overproductie van energie tegen te gaan. Een thuisaccu kan het overbelaste stroomnet én de huiseigenaar helpen met beter gebruik van eigen energie.

Hoe werkt een thuisaccu

Een thuisaccu werkt als een buffer tussen uw zonnepanelen en het stroomnet. De zonnepanelen op uw dak wekken stroom op. Die stroom gaat in de eerste plaats naar de apparaten in het eigen huis die op dat moment actief zijn. Wekt u meer stroom op dan uw apparaten op dat moment gebruiken? Dan levert u normaal gesproken het overschot terug aan het algemene energienet.

Met een thuisaccu stroomt uw teveel aan energie eerst de accu in. Pas als die vol is, levert u zonnestroom terug aan het energienet. Wanneer uw panelen te weinig stroom opwekken – bijvoorbeeld omdat het nacht wordt en u de lampen aandoet – dan gebruikt u éérst de stroom uit de accu, voor u stroom van uw energieleverancier gebruikt. De accu slaat uw zelfopgewekte stroom enkele dagen op.

Is een accu rendabel?

De wirwar aan regelingen die energiemaatschappijen hebben ingesteld voor zonnepanelen, maakt het lastig om een algemeen oordeel te geven over hoe rendabel een accu voor u is. Maar we kunnen wel aangeven welke factoren daarin een rol spelen.

De tarieven van uw energie zijn een belangrijke factor en dan met name de verschillende tarieven op verschillende momenten. U heeft namelijk meer plezier van uw accu als u stroom opslaat als het tarief laag is (soms zelfs negatief!) en u de accustroom gebruikt als het tarief hoog is.

De grootste variatie in prijzen vindt u in de dynamische contracten die per dag of per uur een ander tarief kunnen aanbieden. Deze tarieven zijn onvoorspelbaar, al zitten er een aantal momenten in de dag die altijd wel goedkoper zijn (nacht) of duurder (de avondspits).

Ook in een vast energiecontract kan er sprake zijn van verschillende tarieven, bijvoorbeeld voor overdag en ’s nachts. Uw zonnepanelen wekken overdag op. Als u dan niet thuis bent, kan een accu uw opgewekte stroom opslaan voor later, bijvoorbeeld in de avond wanneer u kookt en de was draait. Uw energiegedrag is dus zéker ook een factor om rekening mee te houden.

Wat voor accu geeft het beste rendement?

Wanneer een accu stroom opslaat tegen een laag tarief of gratis (van de zonnepanelen) en deze afgeeft aan de woning bij een hoog tarief, bespaart u kosten. Hoeveel dit is, is afhankelijk van het verschil tussen de verschillende tarieven en de opslagcapaciteit van de accu. Meer opslagcapaciteit betekent ook een hogere aanschafprijs, dus bedenk goed hoeveel opslag u werkelijk nodig hebt.

De meeste mensen kiezen voor zo’n 10 à 15 kWh waarmee zij ongeveer de avond en nacht afdekken, een beetje afhankelijk van het jaargetij. Een goede vuistregel is om het geïnstalleerd vermogen van uw zonnepanelen in Wattpiek x 1 à 1,5 te doen voor een bijpassende opslagcapaciteit. Dus heeft u 3.500 Wp op het dak liggen, dan is tussen de (x1) 3.500 en (x1,5) 5.250 Wp een goed totaal aan accucapaciteit. Een 5 kW thuisbatterij is dan een goede keuze.

Welke plek is geschikt voor de thuisbatterij?

Voor een goed resultaat en veilige installatie is een koele, goed geventileerde omgeving nodig en een installatie dicht bij de omvormer. De vaak stapelbare accu’s staan op de grond in een binnenruimte, bijvoorbeeld een garage.

Eventueel komen ook droge buitenruimtes ook in aanmerking als installatieplek. Een goede installateur kijkt met u mee en helpt u beoordelen welke plek geschikt is. Bij een goede acculeverancier komt bovendien een handleiding met installatie-instructies mee, zodat alle randvoorwaarden voor succesvolle installatie duidelijk zijn.

Belangrijk is ook dat uw omvormer geschikt moet zijn voor het aansluiten van een accu. Ook hier kan de installateur u adviseren. Is uw omvormer niet geschikt, dan kunt u mogelijk gebruik maken van een inruilactie door de producent.

[link naar actie SolarEdge]

Andere voordelen van een accu

Een accu heeft een belangrijk pluspunt voor de hele samenleving: u helpt mee om de overbelasting van het energienet te verminderen. U levert immers minder stroom als het net een energiepiek te verduren krijgt door alle zonnepanelen, en u verbruikt minder stroom uit het net op piekmomenten.

U leeft met een accu meer zelfvoorzienend en bent minder afhankelijk van het stroomnet. Tot wel 70% van de eigen opgewekte energie gebruikt u zelf zonder terug te leveren aan het energienet.

Ook als het overbruggen van stroomstoringen belangrijk is voor u, is de thuisaccu ideaal. Een accu van 10 Kwh kan bij een normaal huishouden ongeveer een uur of twaalf als noodstroom fungeren. Handig in het geval van een thuiskantoor waar het werk moet doorgaan. Of wanneer u thuis gebruik maakt van medische voorzieningen die op elektriciteit werken zoals een traplift.

Daarbij moet u wel een extra pakket aanschaffen om de noodstroomvoorziening actief te kunnen gebruiken. Laat u hierover goed adviseren: alleen een thuisaccu installeren is niet voldoende.

Kan ik mijn auto laden met een accu?

Het klinkt leuk: zonne-energie opslaan in een accu en ’s avonds hier de auto mee opladen, maar in de praktijk is dit niet logisch. De auto is zélf al een accu, en eentje die met zo’n 65 kWh behoorlijk groter dan de thuisaccu. Dat laat dus niets voor het huishouden over.

Auto-eigenaren zitten dan ook met smart te wachten op de software die hun in staat stelt de auto uitsluitend met hun zonnepanelen op te laden (en dan ’s nachts tegen laag tarief de eventuele rest). Inmiddels zijn er slimme laadpalen die dit kunnen. Daarnaast is het bij sommige energiemaatschappijen mogelijk om deel te nemen aan hun platform, waarbij je een kleine beloning ontvangt voor het laden op bepaalde tijden (wanneer er een energieoverschot is).

Misschien is het in de toekomst ook mogelijk om de auto-accu te gebruiken als een opslag voor het huis: wanneer eenmaal opgeladen, kan de stroom niet alleen gebruikt worden om te rijden, maar ook om het huis terug van stroom te voorzien bij hoge tarieven. Dit is helaas nog toekomstmuziek. Zeker ook omdat werkgevers de stroom die zij betalen aan leaserijders niet voor huishoudens bedoelen.

De thuisaccu’s van NGW

Next Generation Woning levert accu’s van SolarEdge en BYD. Op aanvraag kijken wij naar andere geschikte batterijen voor u.

Ons kwaliteitsmerk SolarEdge levert robuuste accu’s die helemaal integreren met het SolarEdge zonnepanelensysteem. De afgelopen jaren hebben we veel battery-ready omvormers van SolarEdge mogen installeren bij onze gewaardeerde klanten. Deze kunt u gemakkelijk uitbreiden met een thuisbatterij. Wij komen hiervoor vooraf een technische schouwing doen.

SolarEdge biedt thuisbatterijen aan passend bij uw systeem. De capaciteit is uitbreidbaar. Wij adviseren om te starten met 5-10 kWh en deze uit te breiden indien nodig. Thuisbatterijen verliezen iets aan opslagcapaciteit over de jaren. Gelukkig werken ze parallel aan elkaar, dus oude en nieuwe batterijen werken altijd naar hun eigen volledige capaciteit.

De BYD (Build Your Dreams) batterijen zijn systeemonafhankelijk. Ze zijn bovendien modulair, dus u kunt ook later nog uitbreiden. Heeft u geen SolarEdge-systeem, dan kunnen wij u met deze thuisbatterij een oplossing aanbieden die gewoon werkt. De flexibiliteit van dit systeem maakt de batterijen van deze aanbieder behoorlijk populair.

U hoeft voor onze thuisbatterijen niet over te stappen van energieleverancier.

Wat kan ik verwachten bij de installatie van een thuisbatterij?

Een thuisbatterij plaatsen hoeft niet veel tijd te kosten. Doorgaans is het in één dag gedaan. Maar het vraagt wel de nodige kennis, en dus is het belangrijk om een betrouwbare installateur te kiezen. Een correcte plaatsing is noodzakelijk om problemen te voorkomen. Wij volgen altijd de instructies van de producent, zodat u kunt rekenen op een veilige installatie.

Uw installateur moet ook beoordelen of de beoogde thuisbatterij en de omvormer kunnen samenwerken, of dat er een nieuwe bidirectionele omvormer nodig is. Next Generation Woning adviseert u graag en vrijblijvend over de thuisaccu.