Goed inregelen van nieuwe technologie nodig voor beter comfort
Een prachtig groot plat dak heeft het huis van Ron en Elzelina Elias. Ruimte genoeg voor zonnepanelen, zelfs voor de elektrische auto. Daarna willen ze hun grootste ergernis aanpakken: de stadsverwarming. “Belachelijk duur en inefficiënt,” vindt Ron. Jan Otter van Next Generation helpt het echtpaar met wat Ron al gauw ‘nearly perfect technology’ noemt. Want een beetje inregelen hoort er wél bij.
“Als het sneeuwt is de hele straat wit, behalve vier paadjes naar die vier woningen.” Ron wijst naar buiten, naar het pleintje dat hun woning met drie anderen deelt. “Dat zijn de warmteleidingen. We betalen gewoon mee aan het verwarmen van de straat!”
Vast aan het vastrecht
Tot een paar jaar terug was het niet mogelijk om van de aansluiting van het warmtenet af te komen. Het vastrecht moest altijd betaald worden, of er nou wel of niet van de warmte gebruik werd gemaakt. Maar toen steeds meer mensen het automatische vastrecht aanvochten en gelijk kregen, besloten Ron en Elzelina het erop te wagen.
Isolatie aangepakt
Het eerst werd het glas aangepakt. HR++-glas zorgde ervoor dat de koudeval bij de ramen tot het verleden behoorde. Het dak was bijna aan vernieuwing toe. Ron liet het meteen maar doen, voordat de nieuwe zonnepanelen het dak op gingen. Het nieuwe dak isoleerde nog beter en werd uitgevoerd met witte bitumen. “Dat is koeler voor onder de zonnepanelen, dan leveren ze beter rendement,” legt Ron uit.
Daarna testen Ron en Elzelina een winter lang de vloerverwarming op lage temperatuur. Zou het huis warm blijven met een aanvoertemperatuur onder de veertig graden? Na een geslaagde test is het echtpaar klaar voor de warmtepomp en zonneboiler. “Als ik maar een warm huis heb en niet onder een koude douche hoef,” vat Elzelina haar eisen praktisch samen. Jan en Ron gaan aan de slag.
Goed inregelen vaak vergeten
De warmtepomp vindt een plekje aan de zijkant van de garage. Het geluid noemt Ron verwaarloosbaar. De heatpipes van de boiler komen op het dak onder een hoek van 45 graden.
En dan begint het inregelen. “Het inregelen wordt door veel bedrijven vaak vergeten,” zegt Jan. “Elk huis is anders, en dus zijn er wat aanpassingen nodig. Dat doen wij samen met de eigenaar.”
Ron en Elzelina krijgen te maken met een paar storingen die aan een te lage waterdruk in het systeem blijken te liggen. Verder blijkt de oude traditionele thermostaat het lastig te vinden om de warmte goed aan te sturen. Digitale voelers lossen het probleem op.
Wel jammer dat de oude verdeler nog zachtjes ruist, omdat de schoepen van de pomp nog meedraaien op de waterstroom. Het pompen zelf wordt nu door de warmtepomp gedaan. Een pomploze verdeler staat dan ook hoog op het lijstje met nog gewenste aanpassingen.
Verder constateert Elzelina dat het water uit de kraan minder warm is dan vroeger. Een close-in boiler kan dat oplossen, maar in de praktijk gebruiken Ron en Elzelina weinig warm water in de keuken. Ze laten het zo.
Warme douche
Het douchewater is prima warm, al hoeven ze in de winter maar weinig koud water bij te mengen. In de zomer is het water warmer. Sterker nog, de heatpipes werden wel érg warm, terwijl het boilerwater niet boven de zestig graden kwam. Een standaardinstelling van de fabrikant.
Jan en Ron besluiten de boiler in te stellen op een maximum van tachtig graden. Nu kunnen de heatpipes op zomerdagen hun warmte beter kwijt en hebben Ron en Elzelina langer heter water ter beschikking.
“Alle instellingen staan op zo zuinig mogelijk,” zegt Jan, “maar soms is er gewoon net wat meer comfort nodig.”
Elke dinsdag is het water overigens ook warmer, want dan verhoogt het buffervat van de boiler de boel elektrisch naar zestig graden. Dat voorkomt legionella. Als Jan tijdens het interview opmerkt dat dat ook op een andere dag kan worden ingesteld, antwoordt Ron: “Doe maar voor het weekend, dan zijn de kinderen er ook.” Praktische aanpassingen voor een praktisch leven.
Financieel hopelijk break-even
Ron en Elzelina zijn inmiddels volledig van de stadsverwarming afgekoppeld. Ze betalen dus geen vastrecht meer. Ron schat in dat ze inmiddels ook zo’n 15% in GJ minder verbruiken dan eerst. “Maar het gaat ons niet echt om het financiële voordeel. Als de investering break-even is, zou dat mooi zijn,” zegt Ron.
Jan vult aan dat de installatie voor de winter is geplaatst. Daardoor is er eerst een hoop verbruik voordat er opbrengsten zijn. Vanaf maart draait het boilersysteem vrijwel helemaal op de zon. “Als je nieuwe installaties een jaar gedraaid hebben, kun je eigenlijk pas zien hoe alles echt tot in de details uitpakt. Finetunen van de installaties hoort daar gewoon bij.”
Ook jouw huis laten verduurzamen?
Als je geïnteresseerd bent in het verduurzamen van je woning tot een energieneutraal huis of een nul-op-de-meterwoning, vraag dan een gesprek aan.
Liever even bekijken hoe wij verduurzaming toepassen? Download dan het greenpaper Stappenplan voor het verduurzamen van je woning.